Jag minns tydligt när jag testade den första Samsung Galaxy Note som kom år 2011. Reaktionen var likadan hos alla som fick syn på mobilen: ett tveksamt ”Vad ska man använda en sådan jätteskärm till?”. Samsung Galaxy Note hade en skärm på 5,3 tum. Gigantisk år 2011, men en storlek som nu för tiden anses vara liten. Det var med den mobilen som Samsung spådde utvecklingen: ju mer vi vill använda våra mobiler, desto större blir skärmarna.

Vi spolar snabbt fram till modern tid, då allt fler tillverkare presenterar vikbara mobiler. Det gäller inte minst ovannämnda Samsung som har lagt ner mycket kraft på vikbara mobiler. I höstas lanserades Samsung Galaxy Z Fold4. Det är en på pappret ganska märkvärdig pryl med en prislapp på hela 17 000 kronor. Den är utrustad med en extra, invändig skärm på hela 7,6 tum, vilket gör mobilen till något av en blandning av en traditionell smartphone och en surfplatta.

Givetvis väcker den intresse här på redaktionen. För kanske är Samsung, och alla de andra tillverkarna, något på spåren, precis som de förutsåg de stora skärmarna med sin Galaxy Note redan 2011. Kanske har de flesta av oss en vikbar mobil i någon form om tio år. Kanske har vi då också fått vikbara skärmar i datorn, TV:n, bildskärmen, surfplattan och bilen?

Faktum är trots allt att ständigt nya och olika produkter får flexibla och böjbara skärmar, eftersom de ofta sparar plats och gör det möjligt att skapa innovativa och annorlunda produkter. Du kan själv ta en titt på nästa sida och få en uppfattning av den stora uppfinningsrikedom som de böjbara skärmarna gör möjlig. Men har skärmarna kommit för att stanna? Vi har under en månad låtit den vanliga mobilen ligga hemma i byrålådan och bara använt en vikbar. Här kan du läsa om hur det gick.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.