Din mobiltelefon vet ALLT om dig. Den registrerar hela tiden var du är, den känner till alla dina vänner, den vet vilka webbsidor du besöker, den vet vilka intressen du har och hur det står till med din privatekonomi.

Därför är det en ganska otäck tanke att någon utomstående skulle få tillgång till all högst personlig information som ligger sparad i telefonen, och det händer dessvärre alltför ofta. Problemet är störst i Androidenheter eftersom det operativsystemet är mer öppet och förändringsbart än Apples motsvarighet iOS.

Det är här de sex säkerhetsapparna i den här jämförelsen kommer in i bilden. Något som kriminella gärna använder för att komma in i en mobiltelefon är skadliga appar som de lyckats få in i Googles appbutik Play Butik. I Android går det också att hämta appar från annat håll, till exempel webbsidor, något som vi starkt avråder från eftersom det är lätt för kriminella att locka med appar som innehåller virus eller annan skadlig kod. Detta är inte möjligt i iOS av säkerhetsskäl.

De jämförda säkerhetsapparna kan alla kontrollera appar som du installerar och stoppa de som är farliga. Många säkerhetsappar finns även i gratisutgåvor där många funktioner är inaktiverade. Det gäller att läsa på vad som ingår i en sådan gratisapp. En vanlig skillnad mellan gratisversionen och den kompletta versionen är just förmågan att skanna appar innan de installeras. I gratisprogrammen måste ofta det ske manuellt efter installationen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.