I takt med att det blev vanligare med hemdatorer och internet tog fart övergick vår föredragna kommunikationsform gradvis från fysiska brev på papper till e-post och andra digitala tekniker. Under de första åren efter det här digitala paradigmskiftet utfördes nästan all modern kommunikation på en dator – ofta en stationär modell placerad på ett skrivbord.

Sedan dess har mobiler och surfplattor i nästan helt tagit över som favoritverktyg för att kommunicera, och sakta men säkert trängt undan den klassiska datorn. Mobilen har många fördelar jämfört med den numera något åldersstigna datorn. De är alltid redo att användas, så gott som alltid uppdaterade, och man har dem med sig när man inte är hemma. Men det finns nackdelar.

Det kan vara svårt att läsa text på den lilla skärmen och ännu svårare att skriva och kommunicera med det lilla tangentbordet som inte ens har fysiska tangenter. Nu kan du kombinera det bästa från två världar. Windows-funktionen Din telefon, som finns i Windows 10 och 11, har fått en mängd nya funktioner som i praktiken får Android-mobilen att smälta ihop med datorn. Du kan till exempel läsa och skriva sms eller använda andra kommunikationsappar från mobilen direkt på datorn.

Det går också att öppna mobilens skärm och navigera på menyerna med musen, samtidigt som allt visas på datorskärmen. Därmed slipper du fumla med mobilens tangentbord när du ändå sitter vid datorn, och du kan enkelt läsa sms och annat på den större datorskärmen.

Fungerar bara med Android

De smarta funktionerna kräver bara att du kopplar ihop Android-mobilen med Windows-datorn, och mobilen och datorn måste vara på samma trådlösa nätverk. Det behövs en gratis app från Microsoft i mobilen – på mobiler från Samsung och Huawei är den inbyggd medan den kan hämtas till andra modeller i Google Play Butik.

Som du kanske redan har läst här i tidningen arbetar Microsoft med att bygga in Android-appar i Windows. Den möjligheten finns för närvarande bara i en betaversion hos frivilliga testpersoner som deltar i Windows Insider-programmet. Det är dessutom osäkert om funktionen ska ingå i en uppdatering till Windows 10 eller om den bara kommer till Windows 11. Din Telefon-funktionen, som vi visar i den här artikeln, kan användas oavsett om och när Microsoft bygger in möjligheten att använda Androidappar i Windows.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.