I mer än 100 år efter det att telefonen uppfanns kunde den bara användas till muntliga samtal. Det var på 1980- talet som SMS-tekniken uppfanns och i början av 1990-talet blev det möjligt för vanliga människor att skicka och ta emot SMS.

Under de följande årtiondena har den tekniska utvecklingen accelererat närmast explosionsartat, vilket blir extra tydligt med mobiler. Idag har en vanlig, modern mobil en datorkraft som inte ens gick att föreställa sig 1876 när uppfinnaren Alexander Graham Bell tog patent på telefonen. Med en mobil kan vi idag lyssna på radio, spela spel, ta imponerande foton, titta på fotbollsmatcher, hitta rätt med GPS, spela in videor och mycket mer.

Det här vet du säkert, men visste du att mobilen även kan användas som decibelmätare eller vattenpass? Det finns gott om bra appar och dolda funktioner för både Android och iPhone som gör mobilen till något av en schweizisk armékniv. Du kan till exempel förvandla mobilen till ett förstoringsglas och därmed mycket lättare läsa innehållsdeklarationer i matbutiken. Eller så kan du använda den som enhetsomvandlare och snabbt reda ut hur många tum som motsvarar 200 centimeter. Och om något ska hängas upp på väggen kan appen Bubble Level göra om mobilen till ett vattenpass, och med hjälp av Ruler-appen har du alltid en linjal till hands.

Det finns nästan inga gränser för vad en mobil kan göra, och de smarta apparna och funktionerna kostar dessutom inget.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.