Ett kraftfullt lösenord är det bästa skyddet mot att få sina konton hackade och att känslig information missbrukas. Det vet vi.

Tidigare var det lätt att falla för frestelsen att använda ett svagt lösenord som var lätt att komma ihåg, eller samma lösenord överallt. Det finns ingen anledning till det längre.

Lösenordshanterare som LastPass har gjort det enkelt att använda extremt säkra lösenord och få dem inskrivna automatiskt när du behöver logga in på en hemsida eller i en app. Allt som du behöver minnas är lösenordet för att logga in i LastPass.

Flera webbläsare har också fått egna inbyggda lösenordshanterare så att du inte behöver komma ihåg LastPass lösenord. Det gör lösenordshanteringen ännu enklare men med nackdelen att den bara går att använda mellan samma webbläsare, exempelvis Googles Chrome, men inte mellan webbläsare från olika utvecklare. Det enklaste är givetvis att använda de inbyggda funktionerna, men vilken lösning är den bästa för dig?

Låt oss konstatera en sak med en gång: Lösenordshanteraren som är inbyggd i Google Chrome är bättre att använda än att inte använda någon alls, så nyttja den om du vill det. Det finns dock en del viktiga saker att tänka på innan du bestämmer dig. Använder du till exempel fler webbläsare än bara Chrome?

Om du emellanåt använder fler webbläsare än Chrome, exempelvis Firefox, Edge eller Safari, har du ingen hjälp av lösenorden som finns lagrade i Chrome. Alltså behöver du fler än en lösenordshanterare, närmare bestämt en för varje webbläsare.

Här har LastPass en klar fördel eftersom det går att installera programmet i flera webbläsare och på så sätt använda samma databas med lösenord nästan oavsett vilken webbläsare du använder och vilken dator du sitter vid.

Lösenordshanteraren i Chrome fungerar även med din Android-telefon och kan hantera lösenorden som du sparade på datorn, och om du använder Chrome på en iPhone fungerar det även där. LastPass kan göra ännu mer, bland annat fylla i lösenord i alla appar som tillåter det, och det fungerar oavsett om du använder Android eller iPhone. Även här har alltså LastPass en stor fördel jämfört med Chromes inbyggda funktionalitet.

Det leder till en tydlig slutsats: Om du aldrig använder något annat än Chrome och Android, kan det räcka med de inbyggda funktionerna. Om du däremot vill ha en kraftfull lösenordshanterare som fungerar oavsett operativsystem, webbläsare eller enhet, då är svaret att du bör använda LastPass.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.