Det är otroligt enkelt att skapa ett helt nytt datorvirus. Faktum är att det finns färdiga program som kan hjälpa ljusskygga typer att enkelt skapa nya virus för att göra livet surt för alla oss vanliga, laglydiga datoranvändare. Det har lett till att det idag finns över en miljard olika varianter av skadliga program där ute på internet.

Lyckligtvis är tillverkarna av antivirusprogram bra på att hålla sina säkerhetspaket uppdaterade, så att de kan skydda Windows-datorer även mot de allra senaste hoten. Vi har testat sex av de vanligaste antivirusprogrammen i ett samarbete med det oberoende tyska säkerhetsföretaget AV-Test, och det visade sig att det fanns säkerhetslösningar som stoppade 100 procent av alla hot de utsattes för.

Det kan dock finnas flera olika anledningar att välja ett annat program än det som blev testvinnare. I säkerhetspaketen ingår ofta olika spännande funktioner som identitetsskydd eller VPN för att skapa en säker anslutning till internet. Programmen har också olika prismodeller där du kan ha möjlighet att välja funktioner och på så sätt spara pengar. Du kan också välja en lösning som kan användas på färre enheter om du inte behöver skydda fem datorer, mobiler och surfplattor med ett paket för många hundra kronor.

Det är i allmänhet samma handfull antivirusprogram som har klarat sig bäst de senaste gångerna vi har testat den här typen av programvara, så om du redan har ett av dem och är nöjd med det finns det nog ingen anledning att skynda dig att byta ut det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.