Du vet redan att du måste skydda datorn mot allsköns virus och malware, så att du inte riskerar att förlora dina filer eller göra datorn obrukbar. Det smartaste är att se till att datorns skydd är så effektivt att sådant som virus, malware, oönskade program och liknande farligheter inte kommer i närheten av hårddisken på datorn.

Säkerhet i webbläsaren

Om datorns webbläsare avvisar farliga filer från internet innan de ens hämtas, då har du ett dubbelt skydd som fungerar tillsammans med datorns redan installerade antivirusprogram. Därmed är datorn bättre rustad att stå emot angrepp utifrån av kriminella.

Några av de säkerhetsfunktioner som ska se till att farliga filer inte kan börja hämtas till datorn finns ofta inbyggda i webbläsare som Google Chrome eller Microsoft Edge. Windows 10 och 11 har också ett eget skydd mot farliga filer på nätet med funktionen SmartScreen, som i webbläsaren Edge ser till att filer undersöks och blockeras redan innan de börjar hämtas.

Därmed behöver du inte bara förlita dig på att ditt installerade antivirusprogram ska ta bort filen direkt, som annars skulle hamna på hårddisken. Istället har du nu dubbla, vattentäta skott mellan datorn och filerna på nätet.

Kan routern klara angrepp?

Du riskerar också att stöta på nätfiske på en hemsida – det vill säga bedrägeriförsök där brottslingarna försöker lura dig att lämna kreditkortsuppgifter eller inloggningsuppgifter till Facebook eller andra liknande tjänster. Dessa nätfiskesidor blockeras mest effektivt med tillägg till webbläsaren – till exempel det från Avira, som du kan läsa om längre fram. Om du har köpt ett samlat säkerhetspaket – till exempel från Norton – följer det som regel med ett tillägg till webbläsare, så att du är skyddad mot den här typen av bedrägeri som effektivt blockeras direkt i webbläsaren.

Även routern kan utsättas för besök av internets professionella brottslingar. Det beror främst på routerfunktionen UPnP, som egentligen uppfanns för att göra det lättare att ansluta ny utrustning till hemmanätverket. Tyvärr har funktionen också den olyckliga biverkningen att den underlättar för individer med onda avsikter att komma in på ditt privata nätverk.

Testa datorns skydd

På följande sidor kan du läsa om sex effektiva tester som ger överblick över om datorn kan stå emot angrepp utifrån. Alla sex testerna görs på hemsidor som du hittar en direktlänk till längre fram. Routern kan du testa effektivt med funktionen Shields Up från ett företag som heter Gibson Research Corporation, medan webbläsarens förmåga att avstyra och blockera farliga nedladdningar kan testas hos en organisation som heter The Anti-Malware Testing Standards Organization (Amtso).

När du har gjort de totalt sex testerna vi visar här, har du bättre koll på hur säker din dator är i verkligheten.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.