Varje gång du gör något på datorn lämnar du spår efter dig. Det gäller oavsett om du surfar på nätet eller arbetar med filer som ligger på din egen hårddisk. När du öppnar en fil, använder ett program eller flyttar en mapp i Utforskaren lämnar du både små och stora spår som andra kan följa. En del av dessa spår är lätta att känna igen även för ett otränat öga.

Om någon till exempel använder samma Word-program som du, kommer de att se en lista över de filer som du senast använde i programmet. Om du skriver julklappsrim till din hustru, skulle det vara olyckligt om hon kände igen dokumenttiteln ”festsång” så fort hon bara öppnade Word. Även om själva dokumentet är sparat långt ner bland hårddiskens alla mappar är skadan redan skedd.

Stora och små skvallerbyttor

Andra filer är mer sofistikerade och berättar bara för experter som vet var på datorn de ska leta efter informationen. Exempelvis sparas det små miniatyrbilder i speciella Windows-mappar långt efter det att du har raderat bilden som miniatyren hänvisar till. Oavsett vilken typ av användare du är kan du behöva rensa upp bland filerna i datorn så att dina handlingar i det förflutna inte orsakar onödiga problem för dig någon gång i framtiden. Du kan sopa undan många av dina spår i Windows inställningar, men det finns en del saker som inte går att göra utan att använda specialprogram. BleachBit, som ligger och väntar på dig i Fördelszonen, är ett bra exempel på ett verktyg som gör det lilla extra för att dölja dina hemligheter för nyfikna ögon.

Det finns inte ett skrymsle i Windows där programmet inte kan ta sig in och städa. Det gäller även filer från program som du har installerat på datorn. Inte bara webbläsaren, där du kan rensa bort cookies, utan även program som Adobe Reader och Microsoft 365 kommer att rensas. Programmet är visserligen på svenska, men innehåller en hel del tekniska termer som vi förklarar på de följande sidorna, innan vi slutligen visar hur du tar bort de irriterande skvallerbyttorna på din dator.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.