Android är utan tvekan det vanligaste operativsystemet för smartmobiler och för surfplattor, och därmed en populär måltavla för kriminella som vill nå många enheter med sina skadliga program. Det är lite säkrare att hämta appar från Play Butik än att hämta pc-program från någon tillfällig hemsida på internet. Google städar kontinuerligt bort skadliga appar men ligger givetvis alltid steget efter, så du måste ständigt vara på din vakt.

Google har utrustat Android med säkerhetssystemet Play Protect, så man kan tro att allt är i sin ordning. Verkligheten är dock en helt annan. Vårt test visar att Google Play Protect erbjuder ett extremt dåligt skydd och utklassas av de fem andra säkerhets-apparna. Det finns även goda nyheter. De övriga deltagarna i testet stoppade alla, eller i stort sett alla, skadliga appar samtidigt som de gav extremt få falsklarm mot ofarliga appar. Ingen av testdeltagarna försämrade batteritiden märkbart, och de gjorde inte telefonerna långsammare vid vanligt användande. Om du är en försiktig person som bara installerar populära appar som miljontals andra människor redan använder löper du liten risk att råka ut för något, men om du brukar hämta många nya och mer okända appar kan det vara värt pengarna att prenumerera på en effektiv säkerhets-app. Dessutom har många av de testade apparna fler funktioner, exempelvis skydd mot farliga länkar på hemsidor och i sms.

Säkerhetstesterna är gjorda i samarbete med det oberoende tyska säkerhetsföretaget AV-Test, som har utsatt alla apparna för omfattande tester för att undersöka deras förmåga att hitta och blockera malware. Våra bedömningar baserar sig på deras testresultat samt våra egna bedömningar av apparnas användarvänlighet och övriga verktyg.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.