”Hallå! Du kanske inte känner till mig och du undrar kanske varför du får det är e-postmeddelandet) Jag har hackat ditt konto (@telia.com) och jag har full tillgång till din enhet. Jag har spelat in dig när du har besökt webbsidor för vuxna videor.”

Den som får ovanstående mejl blir förstås förskräckt av flera anledningar. Den här typen av e-post kallas för sextortion (sexutpressning) och går ut på att de som skickade brevet försöker pressa den som utsätts på pengar genom att hävda att de har spelat in en skamlig video av den utpressade vid datorn.

Sexutpressning är bara ett sätt som skrupelfria kriminella använder för utpressning. Ett annat hot i samma genre är utpressningsvirus som krypterar filer och mappar i datorn. För att låsa upp dem måste man betala.

Fenomenet med utpressning drabbar inte bara datorer, det rör i lika hög grad mobiltelefoner. I den här artikeln går vi igenom de bästa sätten att skydda alla dina enheter och filer mot utpressning.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.