En dator kan ersättas om den skulle försvinna, men det är mycket värre att förlora kontrollen över datorns innehåll. Vi sparar foton, brev, avtal, bankuppgifter och en hel del andra privata filer på våra datorer, men även om du har skyddat din dator med ett starkt lösenord och ett antivirusprogram är det inte säkert att dina filer är skyddade. För det första är det inte speciellt svårt för en skicklig hackare att bryta genom Windows skydd, och du kan till exempel ha oturen att bli utsatt för ransomware vars upphovsmän tar dina filer som gisslan.

De kommer att stjäla eller låsa dina filer, exempelvis ett album med foton, och kräva en lösensumma om du vill ha tillbaka dem. De kan även få tag på filer som innehåller viktig information som betalningsinformation, och då kan det i slutändan stå dig dyrt.

För det andra kan alla med tillgång till datorn se dina filer, och har du privat innehåll liggande på den är du förmodligen inte intresserad av att andra som kan använda samma dator ska få tillgång till det. Oavsett vilket så är det en obehaglig tanke att obehöriga kan smygkika i dina dokument. Om du förvarar dina konfidentiella filer på en verkligt säker plats på datorn kan du känna dig trygg, och då är det nya krypteringsprogrammet i Fördelszonen, Steganos Safe 21, en självklar lösning. Steganos Safe 21 är ett program som utvecklats av det tyska säkerhetsföretaget Steganos.

Sedan 1996 har de arbetat professionellt med dataskydd, och det märks i programmet. Stekanos Safe 21 fungerar som en form av digitalt kassaskåp som du kan använda för att skydda allt från familjefoton till kontoutskrifter. Det är inte bara små filer du kan skydda. Du kan lagra ända upp till 2 TB data i ett kassaskåp som med hjälp av en extra kraftfull form av kryptering ser till att obehöriga inte kan få tillgång till dina viktiga filer.

Lägg dina filer i kassaskåpet

När du skyddar filer med Steganos Safe 21 skapar du ett digitalt kassaskåp där du kan lägga dina filer. Kassaskåpet är i själva verket en så kallad virtuell enhet på datorn, men det fungerar i praktiken som ett USB-minne i Utforskaren eller som en extern hårddisk. Skillnaden är att när du stänger och låser ditt kassaskåp med ett lösenord så försvinner enheten från Utforskaren och kan inte användas på datorn tack vare krypteringen.

Det är först när du låser upp kassaskåpet igen med ditt lösenord som du kan se och öppna skyddade filer. Krypteringen är avancerad, men programmet är enkelt att använda. Med Steganos Safe 21 kan du på en liten stund skapa ett kassaskåp för dina privata filer. Du bestämmer själv hur många filer du vill spara, men kassaskåpet rymmer maximalt 2 TB. Du kan dock alltid skapa fler kassaskåp om du behöver det. Egentligen kostar programmet 307 kronor, men eftersom du är läsare av PC-tidningen kan du hämta det utan kostnad i Fördelszonen.

Det enda du ska göra är att hämta och installera programmet OCH registrera dig inte senare än 1 mars 2022. Sedan kan du använda Steganos Safe 21 kostnadsfritt i ett helt år och slippa oroa dig över att förlora känsliga filer. Efter ett år kan du inte längre lägga till nya filer i dina kassaskåp, men du kan fortfarande se och använda de filer du redan har lagt där.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.