Nu för tiden är det praktiskt taget omöjligt att undvika reklam, särskilt på datorer och mobiler. Undersökning efter undersökning visar att vi är minst sagt trötta på reklam.Vissa människor blir till och med irriterade när de råkar ut för en annons. Ändå bombarderas vi med säljbudskap och rekommendationer när vi vill titta på video på YouTube, läsa nyheter eller använda sociala medier.

Annonserna är mycket varierande och kan vara allt från långa videoannonser som spelas upp före videon du vill titta på, till rutor i hörnet på en webbplats. De mest iögonfallande och irriterande är annonserna som är gigantiska ”affischer” som tar upp mer än halva skärmen. De kan till och med dra ner prestandan på datorn och mobilen på grund av den omfattande grafiken med alla sina starka färger. Med andra ord finns det många irriterande annonser där ute, men med rätt verktyg kan du slippa dem.

Ta bort all reklam

Det effektivaste sättet att bli av med annonser på nätet är att ta hjälp av en så kallad adblocker eller annonsblockerare. De brukar vara webbläsartillägg som du kan hämta gratis. Den bästa adblockern heter uBlock Origin och finns för både Edge och Chrome. Med tillägget installerat och aktiverat tas annonser bort helt automatiskt, inklusive videoreklam och banners.

Det finns även webbläsare med inbyggda Adblockers. På mobilen finns till exempel webbläsaren som heter Brave, som låter dig surfa omkring på webben utan att du behöver störas av annonser. Både uBlock Origin-tillägget och Braves inbyggda adblocker kan enkelt stängas av om det skulle behövas. Somliga webbplatser kommer nämligen inte att fungera som de ska om det finns en adblocker installerad. Det är inte bara webbplatser som kan ha irriterande annonser. Det finns annonser till och med i själva Windows som vill få dig att använda Microsoft-produkter som sökmotorn Bing och webbläsaren Edge.

Här hjälper det inte med en annonsblockerare, men du kan undvika att Microsoft lägger sig i – ändra bara inställningarna och bli helt annonsfri.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.