Här i tidningen har vi ofta uppmanat dig att installera säkerhetsprogram på datorn, till exempel antivirus, ransomware-skydd och antimalware från vårt populära Säkerhetspaket i Fördelszonen. Det är naturligtvis en viktig del av datorns grundläggande skydd, men säkerhetsprogrammen ger tyvärr inget skydd mot de faror som datorn kan ställas inför i den fysiska världen.

Om en inbrottstjuv eller en klåfingrig gäst på kaféet där du sitter med datorn springer iväg med den, skyddar inte antivirus mot att de kan komma åt dina personliga filer och lösenord till tjänster på nätet, e-post eller platser där du handlat och har sparat ditt kreditkort. Det kan du skydda dig mot genom att göra det svårare att logga in på ditt Windows-konto och få tillgång till dina filer.

Det kan ordnas genom att börja använda tvåstegsverifiering i Windows. Då krävs både ett vanligt lösenord och en engångskod som du får via en app när du vill logga in på datorn eller ditt Microsoft-konto.

Skydda datorn med ny utrustning

Du kan även uppgradera datorn med ny säkerhetsutrustning så att du kan låsa fast den, eller logga in i Windows med ditt ansikte. Att låsa fast datorn kräver ett så kallat Kensington-lås, och biometrisk inloggning en webbkamera som är kompatibel med Windows-tjänsten Windows Hello.

En tjuv behöver inte stjäla datorn för att komma åt dina privata konton. Om du inte är uppmärksam när du använder datorn på offentliga platser som exempelvis bussar eller tåg, eller på biblioteket, kan den som sitter nära dig obemärkt läsa dina lösenord när du loggar in på tjänster på nätet. Det kan du undvika med ett fysiskt skärmfilter som ger ett avsmalnande perspektiv så att en obehörig bara kan se skärmens innehåll när personen sitter rakt framför skärmen. Det går alltså inte se det som visas på skärmen om personen sitter bredvid dig och sneglar mot din skärm.

Spåra och radera din stulna dator

Skulle datorn bli stulen kanske du tror att allt hopp om att se den är ute igen, men även i en sådan situation har du faktiskt fortfarande möjlighet att ta tillbaka kontrollen. Tillsammans med den här artikeln får du nämligen kostnadsfritt tillgång till tjänsten DriveStrike, som spårar din dators position så att du kan få tillbaka den om du tappar bort den. Med DriveStrike kan du också fjärrradera datorn om du helt har gett upp hoppet om att se den igen och bara vill se till att dina data inte hamnar i fel händer. Därmed får du ett utökat skydd för din dator och ditt privatliv som du inte får med enbart traditionella säkerhetsprogram.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.