Det är en välkänd metod för hackare att dölja skadlig programvara i till synes ofarliga filer. En PDF-fil som bifogas i ett mejl kan se helt normal ut vid första anblicken, men i själva verket vara ett virus. Andra gånger maskerar sig skadlig programvara som installationsfiler för program som finns tillgängliga på internet. När du hämtar en fil från internet, som ett program från en okänd webbplats eller som en bifogad fil i ett mejl, finns det en risk att filen utgör ett hot.

Och när du väl har fått in skadlig kod i datorn har du ofta stora problem. Med programmet Winja kan du dock enkelt kontrollera huruvida en fil är farlig. Programmet undersöker filen åt dig och ger sedan ett tydligt besked om filen du har hämtat utgör ett hot. Det råder inte heller något tvivel om att du kan lita på svaret – för det är inte bara Winja själv som undersöker filerna: programmet får hjälp av 65 bra och gedigna säkerhetsprogram.

Utvecklarna av Winja har lagt in stöd för säkerhetstjänsten VirusTotal i programmet. Det innebär att du kan förvänta dig tydlig information om en fil är skadlig eller ej när du skannar den med Winja, eftersom programmet hämtar data från 65 säkerhetsföretag via VirusTotal. När en fil undersöks på det här sättet jämförs den mot information i samtliga 65 antivirusleverantörernas virusdatabaser som brukar uppdateras med 15 minuters intervall. Om det är en skadlig fil får du en varning, och du kan också se vilka av de 65 antivirusprogrammen som varnar dig.

Winja kan till och med analysera filer innan du hämtar dem. Kopiera bara länken till nedladdningssidan på internet där du tänker att hämta en fil. Programmet kontrollerar om filen innehåller virus eller skadlig kod via en temporär version av filen, så att du inte behöver hämta den.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.