Många viktiga dokument hämtas i dag från internet. Det kan handla om kontoutdrag från banken, försäkringsbrev, papper från Skatteverket eller vad som helst som är högst personligt och som bör förvaras säkert. Det finns många tillfällen när ett dokument bara är till för de som är berörda, och då kan det vara lämpligt att skydda dokumentet med lösenord, så att ingen obehörig kan läsa det. Är du med i en förening kanske det är bra om alla dokument med adresser och kontaktuppgifter skyddas. Arbetar du med känslig information som du bär med dig i mobilen kan det vara viktigt att dokumenten är oåtkomliga även om någon stjäl telefonen. Exemplen är många.

Lösningen är det nya programmet Secure-PDF från det tyska programhuset Ascomp Software. Det lägger till lösenord i de pdf-dokument du vill, så att de bara går att läsa om rätt lösenord anges.

Det fina är att skyddet följer med dokumentet. Det behövs alltså inget specialprogram för att öppna filerna igen. Det enda som händer är att dokumentet kräver ett lösenord. Utan det går det inte att komma in i pdf-filen. Skyddet fungerar lika bra i datorn som i mobilen.

Värt att notera är att Secure-PDF krypterar pdf-dokumenten så att de blir omöjliga att öppna utan lösenordet. Det finns ingen bakväg att ta till om du glömmer lösenordet – så gör inte det!

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.