Våra mobiltelefoner blir allt mer avancerade och skapar kanske en illusion om att också vara helt skyddade mot attacker.

Många av oss litar till och med så mycket på mobilens säkerhet att vi har sparat känsligt innehåll som exempelvis uppgifter om betalkort, privata bilder och lösenord i telefonen. Du har säkert också en uppsjö av sms på din telefon, och om du använder e-post på telefonen finns det ännu mer privat innehåll lagrat på din smartmobil. Vi sparar med andra ord stora mängder viktig information på våra mobiler, men det innebär tyvärr också att smartmobiler – i synnerhet Android-telefoner – har blivit populära mål för hackare. Det är nämligen inte särskilt svårt för kriminella att komma åt din mobiltelefon och all viktig information du har lagrat på den. 

Det kan däremot vara svårt att se om delar av telefonens innehåll faktiskt har hamnat i orätta händer. Du tvivlar förmodligen inte om du får ett meddelande som säger att telefonen är infekterad, men brottslingarna har blivit bättre och bättre på att dölja vad de gör i våra telefoner. Det finns till exempel malware designad för att verka i det dolda, och det är inte osannolikt att vi går runt utan att veta om att vår mobil och allt innehåll är exponerat för angrepp.

Lyckligtvis lämnar den här typen av malware spår efter sig så att du både kan rädda och skydda din telefon, men det kräver att du till att börja med känner igen tecknen på en infekterad Android-smartphone.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.