Att få sin identitet missbrukad eller stulen är inte enbart en obehaglig upplevelse. Det är mycket, mycket värre. Först och främst kan det bli en dyr erfarenhet, men hela processen kan också dra ut på tiden och vara förödande både mentalt och fysiskt. Om kriminella stjäl och missbrukar din identitet kan du bland annat behöva lägga tid och kraft på att övertyga banken om att det inte är du som har tagit ett lån.

Eller så måste du bevisa för ilska personer som själva blivit lurade att det inte är du som har gjort det, trots att ditt namn och din bild har använts. Dessutom kan du inte med säkerhet veta vilken information som har stulits och vad den används till. Det kan alltså resultera i inte bara en dyr upplevelse att bli utsatt för identitetsstöld – det kan också ge psykiska men. Därför ska du skydda dig mot identitetsstöld, men det är tyvärr lättare sagt än gjort. Även om du är så försiktig som det över huvudtaget går att vara kan du få stora problem, eftersom internet och modern teknik gör det lättare för bedragare att få tag på hemlig information än någonsin tidigare.

Enkelt för de kriminella

Tack vare internets utbredning har de kriminella fått ett hav av nya sätt att stjäla din identitet. Till skillnad från tidigare, när identitetstjuven behövde stjäla fysiska ID-handlingar eller betalkort, kan du i ett digitalt samhälle utsättas för stöld trots att pass och kreditkort är i tryggt förvar.

Bedragare kan nämligen ganska enkelt få tag på privat och känslig information genom att till exempel använda nätfiske, hacka datorer och mobiler, eller fånga upp information från exponerade hemsidor. Inte nog med det. De kan också, via det som kallas det mörka internet, helt enkelt köpa digitalt stulna pass, körkort och liknande information.

Lär känna metoderna

Du kan inte hindra att webbplatser där dina personuppgifter finns blir hackade, men du kan på andra sätt göra det svårt för kriminella att få tag på din information och därmed stjäla din identitet. Om du känner till de kriminellas olika metoder ökar dina chanser att potentiella upptäcka bedrägerier redan innan de inträffar, vilket givetvis är det bästa. I de flesta fall är sunt förnuft det bästa vapnet, och du bör alltid noga överväga vad du delar – särskilt på internet. Undvik att skicka ett foto av identifieringshandlingar som körkort eller pass till främmande personer när du handlar med privatpersoner på nätet och behöver bevisa att du är den du är.

Det finns en risk för att informationen hamnar i händerna på en bedragare. Då kan dina uppgifter utnyttjas så att du råkar illa ut eller för att lura andra. Tyvärr är det inte alltid som sunt förnuft räcker, och det kan vara nödvändigt att använda flera metoder för att skydda sig. Sociala medier missbrukas i hög grad av bedragare, eftersom det där är enkelt att få tag på dina foton. De kan användas för att skapa falska profiler, där bedragarna utger sig för att vara du eller en fiktiv person som används för att lura andra. Genom att till exempel göra din Facebookprofil privat blir det i det närmaste omöjligt för bedragarna att stjäla dina foton, vilket är en riktigt bra start om du vill göra ditt bästa för att inte utsättas för identitetsstöld.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.