Att vara en bedragare är enklare än någonsin. De flesta av oss är direkt tillgängliga via mejl och via konton på diverse sociala medier. Därför behöver de kriminella inte lägga ner vare sig mycket tid eller energi på att söka upp offer i verkliga livet, utan kan låta offren komma till dem själva via falska och lockande erbjudanden. Det finns många olika metoder för att försöka lura oskyldiga människor på pengar eller information som kan användas för att ruinera dem, och nya metoder och tekniker dyker upp hela tiden.

En av de klassiska metoderna är falska butiker på internet som i alla avseenden ser ut som ser ut som en legitim butik, men du kan bli lurad på en mängd olika sätt. Du kan luras att ingå ett avtal som omfattar ett dyrt abonnemang när du tror att du bara köper en bit tvål, eller så dyker varor du beställt aldrig upp.

Fokus på äldre människor

På senare år är det framför allt många äldre som har blivit lurade på stora summor pengar av bedragare, förmodligen för att äldre inte brukar vara lika bekanta med den digitala världen som yngre generationer. Vi har sett otaliga exempel på människor som lurats av falsk kärlek på dejtingsajter och via otaliga bluffmejl. Även meddelanden som ser ut att komma från fraktbolag som PostNord och DHL har varit effektiva för att fiska efter information som kan missbrukas.

I den här artikeln går vi igenom sex mycket vanliga typer av bedrägerier som du kan stöta på när du är online, och vi berättar hur bedrägerierna fungerar. Vad händer till exempel när en potentiell köpare av ditt soffbord erbjuder sig att skicka ett erbjudande om att skicka ett bud att hämta varan, eller uppdaterar din information som textmeddelandet från ”PostNord” bad dig att göra? Läs mer om detta på de kommande sidorna.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.