Varje gång du är använder internet lämnar du digitala spår efter dig. Du kanske köper ett par skor i en webbutik, läser nyheter eller skickar en vänförfrågan på Facebook. När all den information du lämnar efter dig samlas ihop och analyseras byggs det upp en detaljerad bild av dig, din personlighet och ditt liv. Det är den samlade bilden som är extra intressant för företagen, eftersom ju mer de vet om dig, desto effektivare kan de skicka målgruppsanpassad reklam och sina försäljningsmöjligheter. Betydligt allvarligare är att informationen även är intressant för kriminella personer som kan anpassa exempelvis nätfiske med större chans att lura dig.

Nytt verktyg hjälper dig Men vem är det som äger din information? Kan du kräva att den raderas om du en dag inte vill att den ska finnas kvar på internet? Hur mycket är informationen om dig värd? Våra digitala fotspår leder oss till många och komplicerade frågor som det oftast inte finns lätta svar på. Därför är det en extra bra idé att gå fram så försiktigt som möjligt när du är online och använder digitala tjänster som Facebook, Google och till och med Windows. Ett sätt att göra det är att använda vårt nya integritetsverktyg. Här har vi gjort det enkelt att hitta och anpassa de viktigaste inställningarna för att skydda din personliga integritet.

Få koll på Windows I den här artikeln visar vi hur du kan använda verktyget för att anpassa inställningarna hos Facebook och Google. Dessutom visar vi hur du kan använda O&O ShutUp, ett program som gör det enkelt och överskådligt att hantera sekretessinställningarna i Windows 10. På så sätt delar du inte med dig av mer information än nödvändigt, utan att för den delen gå miste om något på nätet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.