När du raderar en fil och lägger den i Windows papperskorg vet du kanske att filen fortfarande är lättillgänglig, så länge som du inte väljer att tömma papperskorgen. Men även om Papperskorgen har tömts och filen är borta, betyder inte det att den är omöjlig att återställa. Alla som har den tekniska kompetensen – eller rätt programvara installerad – kan utan större problem återskapa filer, även om de inte ligger kvar i papperskorgen.

Om du till exempel ger bort eller säljer din använda dator är det därför möjligt för den nya ägaren att återskapa personliga filer som läkarintyg, kontrakt och budgetar, samt raderade privata foton. Allt som krävs är ett återställningsprogram, och de kan enkelt hittas på nätet och hämtas helt gratis. Därför krävs det brutalare metoder när filer ska raderas helt och hållet, så att de inte kan återskapas och hamna i fel händer.

Filer gömmer sig efter radering

Filerna försvinner nämligen inte från jordens yta när de bara raderas som vanligt i Windows. Det är bara filreferensen – även kallad referenspunkt – som tas bort. I praktiken innebär det att filen bara är osynlig för vanliga datorprogram. När en fil skapas placeras rådata på datorns hårddisk var som helst där det finns plats. Hänvisningen, eller referenspunkten, till filen placeras på en annan plats, till exempel en fotomapp som du har skapat.

Det är bara hänvisningen till filen som försvinner när den raderas i Windows, och trots att den inte längre är synlig i Windows ligger data fortfarande och gömmer sig på hårddisken. Om den informationen däremot skrivs över med nya data (till exempel när det installeras ett nytt program) blir den gamla informationen i det närmaste omöjlig att hitta igen. Det är här som Eraser kommer in i bilden.

Ta bort alla spår med Eraser

Om du vill vara helt säker på att inga obehöriga inte ska komma åt dina personliga dokument och foton efter att de raderats så är programmet Eraser lösningen. Det ser nämligen till att inga av de spår som en fil annars lämnar efter sig finns kvar. Det är med andra ord inte bara filens referensinformation som försvinner när filen tas bort.

Dessutom skrivs själva filinnehållet över en eller flera gånger, vilket i praktiken gör det fullständigt omöjligt för alla räddningsverktyg att återskapa den raderade filen när Eraser är färdig. Eraser, som även kan utplåna innehållet i mappar och på hela enheter, kan du som är prenumerant på PC-tidningen hämta i Fördelszonen. Programmet är enkelt att installera och när du har gjort det erbjuder det flera olika metoder för att radera filer på ett effektivt sätt. Den största skillnaden mellan de olika metoderna är antalet gånger som filerna skrivs över.

I Eraser finns det till exempel en raderingsmetod som skriver över en fil 35 gånger, men ju fler gånger en fil skrivs över med nya data, desto längre tid tar det att genomföra processen. Därför har vi testat de olika metoderna för att ta reda på om det lönar sig att vänta de extra timmarna för att genomföra raderingen. Resultatet av testet kan du se längre fram i artikeln.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.