Bra och praktiska program finns det gott om. Några optimerar datorn, andra har funktioner som gör arbetet vid datorn lättare. Sedan finns det program som är som råttspillning i frukostflingorna. Vissa av dem var bra en gång i tiden, vilket är den troligaste anledningen till att de kan finnas på din dator. Vi har till och med rekommenderat några av dem i PC-tidningen. Kanske har de en gång så bra programmen fått nya ägare som har gett dem tvivelaktiga funktioner eller så släpps det inte längre några uppdateringar till dem, vilket innebär att det bästa du kan göra är att radera dem.

Dataläckor och säkerhetshål Det kan finnas många orsaker till varför ett program är dåligt eller farligt. Några program läcker information om dig och vad du gör, andra uppdateras inte längre och är helt enkelt gamla, medan somliga är så farliga att de kan skada datorn.

Det sistnämnda kan bero på att programmet har problem med säkerheten, eller att det är extremt negativt för datorns prestanda eller gör operativsystemet instabilt. Det kan kännas oöverstigligt att hålla koll på alla program på datorn och hela tiden undersöka om det har kommit någon ny version och om den i så fall är bra eller ställer till med problem.

Därför presenterar vi en lista med sju av de värsta programmen som du kanske har på datorn, men som du snarast möjligt bör plocka bort eftersom de inte längre är så bra som de en gång var. Du får även tips på alternativ till de dåliga programmen, så att du fortfarande har kvar funktionaliteten men slipper exponera ditt privatliv eller utsätta datorn för potentiella skaderisker.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.