I stort sett allting som du gör i en Windows-pc arkiveras på ett eller annat sätt. När du öppnar en hemsida sparas all information om besöket för att underlätta nästa gång samma webbsida öppnas. Det kan handla om att ditt namn redan är ifyllt när du öppnar webbsidan eller att du blir inloggad.

På liknande sätt sparar Windows information om vad du gör med din dator: vilka program du använder, vilka filer som har öppnats och så kallade tillfälliga filer som kan avslöja innehållet i olika dokument.

Du vet säkert att det är viktigt att radera privata filer om du ska sälja din dator eller ge bort den till någon. Men problemet är att raderade filer sällan är borta på riktigt. En fil som flyttas till Papperskorgen i Windows ligger kvar där tills Papperskorgen töms, men inte ens då raderas den faktiskt. Det enda som händer är att filen försvinner från Windows innehållsförteckning. Den faktiska filen ligger kvar orörd på hårddisken, den går bara inte att nå från Windows. Men med ett specialprogram är det en smal sak att få fram den. För att verkligen radera en fil krävs det att den fysiska platsen på hårddisken skrivs över flera gånger med skräpdata.

Programmet BleachBit kan städa i Windows och radera filer på det säkra sättet. Programmet hämtar du på vår hemsida och här visar vi hur du använder det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.