Idag känns det nästan som ett projekt att logga in någonstans på internet. För 10–20 år sedan var det bara en fråga om att välja ett bra lösenord och sedan komma ihåg det från gång till gång. Det var svårt nog. Men världen har tyvärr förändrats. Brottslingar har blivit allt mer slipade och det går knappast en vecka utan att något stort företag eller en stor internettjänst har drabbats av en stor lösenordsläcka.

Det innebär tyvärr att dina lösenord till Facebook, Google, Microsoft, Netflix och så vidare kan hamna i orätta händer. Ett hackat konto är en enorm risk för dig som vanlig datoranvändare, även om du är oskyldig till problemet. Hackarna kan få tillgång till privat information om de exempelvis tar sig in på din Gmail. Eller så kan de utge sig för att vara dig på Facebook eller någon av de andra sociala nätverken. Det kallas identitetsstöld.

Skaffa extra säkerhet

Dessa mardrömmar kan du få stopp på redan innan de händer om du har tvåstegsverifiering, som också kallas tvåfaktorsautentisering. Teorin bakom tvåstegsverifiering är ganska enkel: Du loggar in med ditt lösenord (som du alltid har gjort) och använder sedan ett extra steg för att bekräfta att du faktiskt är du och inte en hackare som fått tag på ditt lösenord. Det steget kan vara i form av ett mejl, ett sms eller – som vi kommer att beskriva närmare i den här artikeln – med en app i mobilen.

Det extra steget ser till att du inte behöver oroa dig speciellt mycket även om ditt lösenord skulle hamna i orätta händer. Om hackare försöker logga in med ditt lösenord i framtiden kommer hen inte långt, eftersom hen saknar din bekräftelse. Appen som används i den här artikeln heter Google Authenticator och den skapar sifferkoder som du behöver för att bekräfta att du vill logga in på ditt Google-konto, Microsoft-konto med flera. Vi förklarar hur det går till.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.