Du har förmodligen redan ett effektivt antivirusprogram installerat på din dator. Antingen Windows program Defender, vårt rekommenderade antivirusprogram från Avira som du har hämtat från Fördelszonen, eller något annat. Ditt antivirusprogram ger en bra grundsäkerhet och skyddar dig och din dator mot alla de vanligaste typerna av virus och skadlig kod. Du kan använda det för att se till att filer inte infiltrerar datorn och du kan när som helst köra en virussökning.

Hittar dolda virus

Så långt allt väl. Problemet är att det också finns virus som är så skickligt dolda att ett vanligt antivirusprogram ofta missar dem. Då kan du behöva använda ett specialiserat program som Norton Power Eraser, som ligger och väntar på dig i Fördelszonen. Nortons program har möjlighet att antingen göra en mycket djupgående genomsökning av hela datorn, vilket kan ta flera timmar att genomföra, eller en snabbare genomsökning av de områden både på hårddisken och i arbetsminne där luriga virus brukar kunna gömma sig. Till den gruppen av virus hör så kallade rootkits.

Se upp för rootkits

Rootkits är virus som gömmer sig djupt inne i systemet och som brukar fungera som en bakdörr in i datorn för andra virus. Om datorn drabbats av ett rootkitvirus kan du vara nästan säker på att det vanliga virusskyddet inte kommer att hitta det. Då behövs Norton Power Eraser, som arbetar på ett grundligare sätt.

Låt programmet undersöka datorn och lugna dig. Om det skulle visa sig att det finns virus på datorn, kan programmet hjälpa dig att ta bort det.

Hjälp på ett USB-minne

Nortons program har ytterligare en fördel jämfört med traditionella antivirusverktyg eftersom det är portabelt. Det innebär att du kan undersöka en dator utan att först installera programmet. Kopiera Norton Power Erasers programfil till ett USB-minne, sedan kan du köra programmet och undersöka datorn direkt från USB-minnet.

På så sätt kan du använda ett och samma USB-minne för att rädda en familjemedlem eller vän med deras infekterade dator.

Ha alltid räddningsminnet redo

Vi rekommenderar att du redan idag lägger programmet på ett USB-minne så att det är redo att användas när det blir nödvändigt. Då behöver du inte börja med att besöka Fördelszonen för att hämta programmet, utan kan ta fram USB-minnet, ansluta det till datorn och starta Nortons program.

Därefter påbörjas en genomsökning efter att datorn har startats om så att viruset kan tas bort helt.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.