Webben är tyvärr full med hackare, bedragare och inte minst dåliga och farliga hemsidor som kan skada datorn eller ditt bankkonto. På vissa webbplatser finns en risk att du råkar hämta skadlig programvara till datorn bara genom att klicka på en knapp som utger sig för att stänga reklam eller starta en video. Andra webbplatser kan dölja skadlig programvara i en annars harmlös filtyp och vissa sidor kan automatiskt få webbläsaren att hämta skadlig programvara genom ett passivt besök på hemsidan.

Därför är det otroligt viktigt att vara försiktig ute på internet. Det är näst intill omöjligt att vara för kritisk och noggrann, men ibland är det svårt att upptäcka de farliga hemsidorna. För det första har personerna bakom bluffarna blivit bra på att kamouflera sina bedrägerier så att de ska likna trovärdiga nätbutiker, och hackarna har otaliga sätt att locka användare att installera skadlig programvara. Det är inte alltid det går att avgöra om en hemsida döljer otrevligheter. Därför har säkerhetsföretaget Trend Micro utvecklat en tjänst som kan användas för att snabbt undersöka om en hemsida är säker eller farlig.

Kontrollera hemsidan efter faror

Trend Micro har fokuserat på detta och utvecklat ett verktyg i form av den nya webbtjänsten Site Safety Center, där besökaren infogar en länk till en hemsida. Efter några sekunder meddelar tjänsten klart och tydligt om en hemsida är farlig, misstänkt eller anses vara säker. Därmed går det snabbt att avgöra om det är en bra idé att klicka på länken eller om det finns risk att drabbas av skadlig programvara eller utsättas för nätfiske. Trend Micros verktyg är särskilt lämpligt att använda vid handel på internet.

Det kan leda till gigantiska problem att besöka en falsk nätbutik i tron att den är legitim och säker, för om en hemsida känns trovärdig och det finns ett bra erbjudande kan det vara frestande att köpa varan och mata in sina betalningsuppgifter. Problemet är att om butiken är falsk kan personerna som ligger bakom bluffen utnyttja din betalinformation utan att du ser röken av någon vara. Kriminella kan till exempel använda ditt kreditkort för att teckna upp sig för dyra abonnemangstjänster som drar belopp från ditt konto varje månad, eller så kan hela bankkontot tömmas i ett svep.

Därför är det en riktigt bra idé att undersöka länkar till okända hemsidor med hjälp av Trend Micros tjänst, inte minst om det är en okänd webbbutik som lockar med ett erbjudande som ser lite för bra ut för att vara sant. Kopiera hemsidans URL från adressfältet i webbläsaren och klistra in adressen i Trend Micros länkkontroll. Säger Trend Micro att hemsidan är farlig eller misstänkt är det bäst att inte ens besöka den.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.