De senaste åren har det dykt upp allt fler skadliga program från kriminella på internet. En form av attack som används är angrepp med så kallad ransomware efter det engelska ordet för lösensumma, ransom. Det är nämligen precis vad angriparen kräver när de har attackerat din dator. Attacken går ut på att dina filer, och i en del fall hela datorn, blir låsta och krypterade. Sedan visas ett otrevligt meddelande på skärmen med kravet att du ska betala en lösensumma om du vill ha tillbaka filerna. Ofta visas också en klocka som räknar ner, och när den visar 00:00 kommer dina filer att raderas.

Även om du ger dig och betalar lösensumman till de kriminella finns risken att de tar dina pengar och ändå inte ger tillbaka filerna. Det är med andra ord en katastrof att drabbas av en utpressningsattack. Därför är det extremt viktigt att din dator står rustad att stå emot ett angrepp, men hur säker är du på att din dator verkligen har skyddet som krävs?

Simulera ett angrepp I Fördelszonen har vi svaret på den frågan. Det helt nya programmet Ransim fungerar som ett stresstest för din dator och kan ge dig svaret på hur väl skyddad din dator är. Ransim simulerar nämligen angrepp från ett utpressningsprogram mot din dator och visar sedan detaljerad information om vad som skulle kunna hända om datorn utsattes för en riktig attack. Är till exempel dina bildfiler extra utsatta, eller är det textdokumenten som löper störst risk att bli tagna som gisslan? Ransim undersöker ditt system och visar överskådligt med grafik och statistik vilka filer som har störst risk att hamna i utpressarnas klor.

Eftersom Ransim är ett verktyg som framstår som en attack av ett utpressningsprogram, om än ett ofarligt sådant, kommer alla antivirusprogram värda sitt salt att reagera när du försöker använda det. Därför är det lätt att tro att det är ett program som är farligt att använda. Det finns dock ingenting att vara orolig för, Ransim är helt ofarligt även om det inte ser så ut. Programmet är skapat av det välrenommerade företaget KnowBe4 som försörjer sig på att lära andra företag digitalt självförsvar. Det betyder att du i lugn och ro kan använda Ransim för att testa din dators skydd mot utpressningsangrepp, men var beredd på att ditt antivirusprogram och eventuellt också andra säkerhetsprogram lär protestera högljutt när du gör det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.