När vi här i tidningen för fem eller tio år sedan skrev om bedrägerier på internet var våra bästa råd nästan alltid att låta bli att klicka på länkar på hemsidor, med mindre än att man var fullständigt säker på vart länkarna ledde. Det är ett råd som var enkelt att följa och den som trots allt råkade ut för trubbel måste ha varit oförsiktig.

I dag är situationen väldigt annorlunda. Det finns många sätt att hamna snett och även den som tycker sig ha både sunt förnuft och kritisk blick kan åka dit.

Bedragare på internet kan dyka upp när och var som helst. De kan drabba dig via e-post om du inte är vaksam över vilka brev som finns i inkorgen. De finns på Facebook och andra kanaler där många människor befinner sig. Du behöver inte ens sitta vid datorn för att utsättas för bedrägerier. Falska telefonsamtal och bluff-sms ökar i omfattning och på det ­stora hela är det ett faktum att bedrägerier har blivit en storindustri med tusentals anställda runt om i världen. Denna industri söker hela tiden nya sätt att luras och risken att drabbas är lika stor i mobilen som vid datorn. Phishing, smishing och vishing må låta som en saga i samma anda som de tre små grisarna, men det är begrepp som beskriver olika hot.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.