2019 reste en familj från Nya Zeeland runt i Europa. När resan tog dem till staden Cork på Irland hyrde de en lägenhet via den populära appen Airbnb – en tjänst som gör det möjligt för privatpersoner att hyra ut sin bostad till andra utan professionella förmedlare.

Hemma i Nya Zeeland arbetade pappan i familjen, Andrew Barker, som IT-expert, så på grund av en slags ”arbetsskada” sökte han igenom lägenhetens trådlösa nätverk efter dolda enheter.

Dold kamera spelade in familjen

Det dök upp en Wi-Fi-kamera på hans lista, och Andrew Barker lyckades till och med komma åt kameran. Till sin och familjens fasa konstaterade de att kameran från sitt gömställe i taket i vardagsrummet filmade familjen och sände ut bilderna live på nätet.

Familjen lämnade lägenheten och åkte istället till ett hotell. Efter den händelsen har det regelbundet dykt upp liknande historier i media om personer som upptäckt dolda kameror i lägenheter de hyrt via Airbnb och andra tjänster.

Inte heller hotell är säkra

Om du trodde att hotell, till skillnad från privat uthyrning, alltid är säkra, måste du tänka om: 2019 avslöjades att 1 600 gäster på sydkoreanska hotell hade blivit övervakade av små kameror som satts upp på rummen utan hotellets vetskap. Dessa hemliga inspelningar skickades direkt till en hemsida, där betalande gäster kunde titta på dem. Har du känt att någon hållit ett öga på dig när du var på semester? Då kanske även du har blivit övervakad.

Idag har övervakningskameror blivit så små att de kan döljas i vanliga inventarier som brandvarnare, klockradior och mobilladdare. Endast ett pyttelitet hål för objektivet avslöjar kameran och det kan vara nästintill omöjligt att upptäcka om man inte vet vad man ska titta efter. När det gäller hotellen i Sydkorea hade mannen gömt kamerorna i bland annat tv-boxar, eluttag och hårfönar, så att de var helt osynliga.

Kontrollera själv med mobilen

Om du vill känna dig säker på att ditt privatliv är säkert när du checkar in på hotell och i lägenheter under semestern kan du göra samma sak som IT-experten Andrew Barker från Nya Zeeland: Med appen Fing i mobilen kan du skanna det trådlösa nätverket och se om det finns kameror uppkopplade.

Dessutom kan du med mobilens kamera avslöja infraröda dioder som gör att en kamera kan filma i mörker. Här visar vi hur det går till.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.