Förra året drabbas världen av 304 miljoner ransomware-attacker – det vill säga den typ av attacker där brottslingar först krypterar filerna på offrens hårddiskar för att sedan kräva betalt för att låsa upp dem igen. De 304 miljoner angreppen var en ökning från knappt 188 miljoner år 2019.

Du har säkert hört talas om stora företag som har drabbats, men bland alla dessa angrepp finns det också vanliga hemanvändare med helt vanliga hemdatorer. Alltså människor som du och jag.

Kryptomining och botnätverk

Om du tycker att antalet attacker med utpressningsprogram låter enormt är det knappast mer betryggande att veta att ransomware bara utgjorde cirka sex procent av det totala antalet attacker via internet under 2020. Majoriteten, 28 procent, handlade om det som kallas för kryptomining.

Det är en typ av malware som utnyttjar datorn för att förvandla avancerade algoritmer till kryptovaluta som exempelvis bitcoin, som kan växlas in mot pengar. För dig innebär det ökad värmeutveckling och minskad livslängd för datorn, samt en högre elräkning. En annan stor kategori bland malware som smyger sig in i datorer är botnetmalware.

Det är en gammal bekant som år 2020 stod för 23 procent av alla datorattacker. Kriminella installerar programvara på datorn för att kontrollera den och använda den i koordinerade attacker mot exempelvis hemsidor.

De kriminella utvecklas

Det totala antalet malware-attacker 2020 var svindlande 5,6 miljarder, och även om det överraskande nog var en minskning från tidigare år är det en siffra som bör få alla att omedelbart vilja skydda sig själva och datorn på bästa möjliga sätt. Olyckligtvis ligger hackare, virusprogrammerare och IT-kriminella alltid ett steg före dem som försöker förhindra deras angrepp.

Även om exempelvis ransomware är ett känt knep som många säkerhetsprogram har lärt sig känna igen och avvärja, så utvecklas ständigt nya varianter. Det innebär att säkerhetsföretag alltid ligger ett steg efter när de ska försöka avvärja angrepp med nya typer av malware. Under år 2020 upptäcktes inte mindre än 127 helt nya typer av utpressningstrojaner som inte använts tidigare i attacker. Hotbilden, som ständigt förändras med nya virus, hot och kriminella, innebär också att vi på PC-tidningen ofta måste ge Fördelszonens säkerhetspaket en grundlig genomgång så att det ger bästa möjliga skydd du kan få tag på.

I det nya säkerhetspaketet, som du hittar i Fördelszonen redan nu, har vi behållit och uppdaterat de program som fortfarande ger datorn det bästa skyddet. Därför rekommenderar vi till exempel fortfarande uppdateringsprogrammet Patch My PC. Däremot har vi bytt ut ett flertal program som antingen inte längre kunde ge det bästa skyddet, eller som helt enkelt var för störande med bland annat erbjudanden om uppgraderingar. Därför får du nu ett nytt antivirusprogram, ett nytt antiransomwareverktyg, ett effektivt skydd för datorn när du besöker webbplatser, och ett extra skydd mot nyfikna ögon när du använder datorns webbkamera. Därmed är du och datorn bättre rustade att motstå hoten 2022.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.