När datorns antivirusprogram reagerar på något är det lätt att bli nervös. Och det med all rätt. Det är viktigt att låta antiviruset göra sitt jobb och följa de uppmaningar det kommer med, annars är det ingen mening med att ha det installerat. Men det finns inget antivirusprogram som är ofelbart. Ibland händer det att de reagerar på att en fil innehåller virus trots att den hämtas från en väletablerad och pålitlig utvecklare och inte alls innehåller något virus. Vi får då och då brev från läsare som hör av sig när de hittar virus i program som vi har rekommenderat. De undrar förstås hur vi kan vara så slarviga att vi lägger ut program med virus i. Grejen är bara att vi naturlogtvis inte gör det. För att svara på frågan måste man förstå att ett antivirusprogram reagerar vid två tillfällen: I det ena fallet när programmet har hittat ett virus som det känner igen och som finns i dess databas. Dyker ett sådant virus upp slår antivirusprogrammet till hårt och skoningslöst. Den infekterade filen raderas ögonblickligen.

Reagerar på farliga filer I det andra fallet jobbar antivirusprogrammet i en gråzon. Det sker när det reagerar på en fil som påminner om ett virus men som inte är det. Detta kallas för generiska virus. När antiviruset varnar för ett sådant program använder det ofta uttrycket gen, alltså generiskt virus. Denna reaktion kallas för ett falskt positiv. I det här fallet går det inte att helt lita på antivirusprogrammet. Fundera i stället på varifrån filen kommer. Har du hämtat den från någon obskyr sajt bör du lyssna på varningsklockorna och låta antivirusprogrammet ta bort filen. Men om du har hämtat den från ett välrenommerat företag är det troligen frågan om ett falskt positiv. Detta kan hända även i Fördelszonen, men allt som finns där är ordentligt kontrollerat med de bästa antivirusskydden marknaden erbjuder. Lösningen vid ett falskt positiv är att stänga av antivirusskyddet tillfälligt. Det sker på liknande sätt i de flesta program. På nästa sida finns några exempel.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.