Det har aldrig varit enklare att hålla kontakten med släkt och vänner än vad det är idag. Det finns en uppsjö av chattjänster som bland annat Messenger, Skype och WhatsApp, som gör det möjligt att nå allt och alla så länge ni bara har varandras kontaktuppgifter. Meddelandetjänsterna ser helt enkelt till att vi på ett enkelt och smidigt sätt kan upprätthålla våra relationer, något som visade sig vara viktigt under pandemin.

Många är beroende av tjänsterna för att komma i direkt kontakt med varandra för att prata om allt från helgens planer och storpolitik till vardagens arbetsuppgifter. Vissa chattsamtal är mer privata än andra, och det ligger nära till hands att tro att ett samtal i exempelvis Facebooks Messenger är så privat att innehållet stannar mellan dig och mottagaren. Verkligheten är dock en helt annan: I princip kan många fler faktiskt följa dina privata samtal. Det är kanske inte så förvånande att själva tjänsten du använder kan tjuvlyssna, men det kan även internetleverantören på båda sidor faktiskt också göra.

Om du har otur kan en hackare också följa privata samtal. Lösningen är att kryptera samtalen för att på så sätt säkerställa att det bara är ni som medverkar i samtalet som hänger med – och det är precis vad meddelandetjänsten Signal gör.

Säkraste kommunikationen

Signal krypterar alla data så att meddelandena blir helt oläsliga för alla utom avsändare och mottagare. Chattsamtalens innehåll döljs bakom matematiska formler och koder, vilket ungefär motsvarar att skicka post i ett förseglat kuvert i stället för att ett vykort som alla som hanterar det kan läsa medan det transporteras. Signal, som både finns som app till iPhone och Android och som program till datorn, undersöker inte heller din kommunikation.

Utvecklarna bakom tjänsten samlar bara in data om när appen senast användes och när du använde den för första gången. Om du vill vara extra säker på att slippa att förekommer något tjuvlyssnande i samtalen kan Signal ställas in på att radera skickade meddelanden automatiskt. Det går till exempel att få programmet att radera skickade meddelanden från ett samtal efter 30 sekunder eller en vecka. Du kan själv ställa in exakt hur länge du vill att meddelandena ska synas.

Till dator och smartmobil

Signal kräver inte att du kopplar dina sociala medier eller Google-konto till appen, vilket är vanligt hos många liknande tjänster. Istället behöver du bara bekräfta ditt telefonnummer, varefter Signal skickar ett SMS med en bekräftelsekod. Tjänsten är gratis och du kan hämta mobilversionen i Googles och Apples egna appbutiker, medan programmet till datorn ligger i Fördelszonen.

Signal fungerar sömlöst mellan dator och mobil om du synkroniserar mobilversionen med programmet för datorn. Detta gör det väldigt enkelt att kommunicera skriftligen även via meddelandetjänsten. Som med de flesta andra moderna chattjänster kan du även skapa gruppsamtal i Signal. Det enda som krävs är att du har telefonnummer till alla personer som ska vara med i chatten. Även i gruppsamtal är det möjligt att få Signal att radera alla samtalsmeddelanden efter en tidsperiod som ni själva väljer. På så sätt kan du och dina kollegor tryggt kommunicera om till exempel affärshemligheter, eller så kan du planera överraskningspartyn i hemlighet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.