Något av det första jag gör när jag installerar en webbläsare på en ny dator är att hämta tillägget uBlock Origin, och jag rekommenderar alltid andra att göra detsamma. Med minimal ansträngning kan du tack vare det tillägget göra webbläsaren både snabbare, säkrare och bättre på att skydda din integritet.

uBlock Origin fungerar som en dörrvakt i webbläsaren som automatiskt blockerar vissa element. Exempelvis blockerar uBlock origin webbplatser som innehåller skadlig programvara, nätfiskelänkar och liknande, så att dina personuppgifter och dina data förblir säkra. Om du klickar på en länk som innehåller skadlig programvara eller skadlig kod kommer uBlock Origin att varna dig innan du klickar dig vidare – alternativt blockera hot som kan finnas på hemsidan innan de får möjlighet att infektera datorn. Tillägget gör dig dessutom lite mindre synlig på nätet och blockerar så kallade trackers som följer vad du gör.

Det är goda nyheter för dig om du bryr dig om ditt privatliv och inte vill att företag och hemsidor alltför noga följer vad du gör.

Gör datorn snabbare

En annan fördel med uBlock Origin är att du kan spara både bandbredd och batteri i och med att trackers, annonser och skript blockeras, eftersom webbläsaren och datorn inte behöver lägga energi och datamängd på att hämta och köra dem. Det kan göra din resa på nätet snabbare och förlänga datorns batteritid.

Det är dock viktigt att poängtera att du inte ska sluta använda ett antivirusprogram och inte heller att okritiskt klicka på slumpmässiga länkar bara för att du använder uBlock Origin. Tillägget ska ses som ett komplement som kan bidra till att skydda din integritet och göra din digitala tillvaro säkrare, eftersom det stoppar några av de angrepp som kan förpesta livet vid datorn. Du behöver alltså fortfarande ett bra antivirusprogram, aktivera Windows Defender och alltid använda sunt förnuft när du är online.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.