”Dina filer har blivit krypterade och är otillgängliga. Du kan kontrollera det själv. Alla filer i ditt system har fått tillägget .encoded01. Det är rena fakta. Det spelar ingen roll för oss om du samarbetar eller inte. Men du kommer att förlora all din tid och alla dina data, för bara vi har nyckeln. Är inte den värd mer än pengar?”

Du kan mötas av ett meddelande som detta om datorn blir infekterad med ransomware-verktyget Sugar, som låser och krypterar dina filer. Och det enda sättet att få tillbaka filerna? Att betala de kriminella som ligger bakom ransomware-attacken. Sugar är en relativt ny form av ransomware som fick vind i seglen åren 2021 och 2022. Det är avsett att sikta in sig på vanliga människor och deras data, som bland annat dokument, foton och videor. Traditionellt har ransomware annars varit designade att attackera och förlama företag, organisationer och myndigheter, där de potentiella lösensummorna har varit större.

Växande hotbild

Med Sugar och andra liknande typer av ransomware finns det med andra ord ytterligare ett hot som du som datoranvändare måste ta ställning till när du använder datorn, installerar program och öppnar mejlprogrammet. Ännu ett hot i en redan växande och oroande hotbild. Det uppskattas att det finns över en miljard olika typer av malware, och nya typer tillkommer hela tiden. Enligt experter hos tyska AV-Test upptäcker säkerhetsföretag och IT-specialister varje dag omkring 560 000 nya typer av malware.

Men hur undviker man att datorn blir infekterad? I den här artikeln har vi fokuserat på de klart viktigaste programmen som tillsammans bildar en form av skyddsmur runt datorn: ett program för att stoppa ransomware, ett program för att stoppa virus och slutligen ett program som ser till att dina program hålls uppdaterade. På så sätt kan du effektivt blockera de flesta av de traditionella kanalerna som hackare, malware och virus normalt använder, och därmed hålla datorn säker.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.