Du kanske inte tänker på det särskilt mycket, men från det ögonblick du startar datorn är både du, datorn och dina filer potentiella offer för digitala angrepp, utpressning, virus, hackare, IT-kriminella, malware och andra digitala otrevligheter. Likaså när du startar e-postprogrammet, hämtar filer till datorn och surfar omkring på hemsidor på internet. Därför gäller det att vidta så många åtgärder som möjligt för att undvika att trampa i de fällor som lurar på nätet.

Först och främst är det viktigt att du är väldigt försiktig och alltid tänker dig för en extra gång innan du hämtar ett program eller öppnar en fil som är bifogad i ett mejl. Dessutom måste du naturligtvis ha ett effektivt och uppdaterat antivirusprogram installerat på datorn, som kan hjälpa till att skydda mot allehanda angrepp utifrån.

Extra säkerhet

Ett annat bra knep du alltid kan använda när du har hämtat program till datorn är hemsidan VirusTotal. Här laddar du upp filer som hemsidan därefter undersöker, och om det finns skräp i form av malware, virus, ransomware eller liknande kommer hemsidan att upptäcka det. Virus- Total är perfekt att använda när du hämtar filer som du kanske är lite misstänksam mot, eftersom du snabbt kan få dina misstankar bekräftade eller avvisade.

VirusTotal fungerar på en mängd olika filtyper, så du kan inte bara söka genom exe-filer, alltså program, innan de installeras, utan även undersöka PDF-, PNG-, JPG-filer och en lång rad andra filer. Det är dock viktigt att du alltid är väldigt uppmärksam när du hämtar filer på nätet, även om du använder Virus- Total. Hämta bara filer från hemsidor du litar på, och hämta bara filer i e-postmeddelanden från avsändare du verkligen känner igen. VirusTotal är en extra säkerhetsundersökning av filer du är osäker på. Tänk också på att VirusTotal i vissa fall kan hävda att en fil är skadlig även om den faktiskt inte är det. Detta kallas för falskt positiv.

Titta i så fall vad de stora namnen i Virus- Totals testresultat – som Bitdefender, Malwarebytes och Avast – säger om filen i resultaten. Om de säger att den är ofarlig är den högst sannolikt säker att öppna på datorn.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.