I takt med att en allt större del av vår digitala tillvaro har flyttat från datorn till mobilen har bedragare, tjuvar och utpressare följt efter. Idag använder de flesta av oss mobilen för både bankärenden och näthandel, vilket gör den till en uppenbar måltavla för olika typer av stölder. I det här numret testar vi säkerhetsappar som inte enbart ska skydda mot virus från de appar du installerar. De har också funktioner som skyddar mot exempelvis skadliga hemsidor och identitetsstöld, där bedragare kan använda dina egna konton för att utge sig för att vara du.

Det är absolut en bra idé att ha en effektiv säkerhetsapp installerad på mobilen. Ditt eget agerande när du använder mobilen spelar fortfarande stor roll för att undvika att mobilen blir infekterad. I Android är det till exempel enkelt att hämta och installera en app från vilken hemsida som helst på nätet, men du bör faktiskt inte hämta appar någon annanstans än i Googles egen Play Butik. Säkerheten i Play Butik är i ärlighetens namn inte särskilt bra, men Google undersöker trots allt de appar som finns i butiken och när bedragare upptäcks slängs de ut.

Det gör dessutom en stor skillnad för säkerheten att du alltid ser till att operativsystemet är uppdaterat. När det dyker upp ett meddelande från tillverkaren av din mobil om att det har kommit en ny uppdatering rekommenderar vi att du installerar den direkt. Den innehåller nämligen säkerhetskorrigeringar som hindrar hackare från att utnyttja säkerhetshål i operativsystemet.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.