Att återställa filer är en avancerad affär. Även om filerna är raderade och inte längre syns i Windows kan specialbyggda verktyg ändå hitta dem på hårddisken. Räddningsprogram har inte bara förmågan att få filerna att synas. De kan dessutom återställa dem, så att de kan hanteras av Windows igen och användas av programmen på datorn.

Att lyckas med att återskapa filer är vanligtvis det lyckliga slutet på en riktig skräckhistoria. Plötsligt är dina filer borta i Windows. Puts väck. Ibland har du själv råkat radera dem genom att vara ouppmärksam under ett ögonblick. Andra gånger handlar det om mer avancerade orsaker: Fel på en hårddisk, en formaterad enhet och liknande saker. Konsekvensen är densamma: Filerna finns varken i Utforskaren eller Papperskorgen, som annars är Windows säkerhetsnät. Även om du har en säkerhetskopia kan tidpunkten vara så olycklig att filerna bara är borta. Det är en riktigt otrevlig känsla.

Gör rätt val

När filerna försvunnit är det bråttom, men du måste ta det lugnt. Du måste både skynda dig och vara försiktig samtidigt. Det allra bästa är om du kan agera redan innan olyckan är framme. Du bör faktiskt installera det nya programmet iBeesoft Data Recovery från Fördelszonen direkt.

Då ligger det redo på datorn den dagen du behöver det. Dessutom får du bästa tänkbara chans att lyckas återskapa filer om du sätter igång direkt. Tvekan kan nämligen bli dödsstöten för dina filer, eftersom du riskerar att skriva över dem med andra filer som sparas på datorn under tiden. Windows vet nämligen inte att de raderade filerna finns där, eftersom hänvisningarna till dem har raderats från registret. Det är därför som filer ofta bara delvis kan återställas om det går för lång tid: På en full hårddisk ligger filen ofta utspridd i flera delar.

När bara en del av en fil skrivs över är det oftast omöjligt att få tillbaka en komplett fil – oavsett program. På följande sidor går vi igenom hur du använder iBeesoft Data Recovery. Det kostar normalt 550 kronor, men som läsare av PC-tidningen får du det gratis i ett helt år.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.