Många säkerhetshot går faktiskt förebygga på egen hand, som till exempel virus, malware och nätfiske. Det finns dock hot som kan drabba även den mest försiktiga datoranvändare.

Hot som inte går att gardera sig mot. Till denna kategori hör läckta e-postadresser och lösenord. Du kanske har hört om de enorma läckor av kontouppgifter som har drabbat LinkedIn och Adobe och många andra företag. I Adobes fall var det under 2013 inte mindre än 153 miljoner e-postadresser som blev stulna tillsammans med kreditkortsinformation, namn och mycket annat som sedan lades ut till försäljning på nätet.

Kanske även dina uppgifter. det visade att det handlade om ett stort hackerangrepp mot Adobes servrar. När det händer finns det ingenting du som vanlig användare kan göra för att skydda dig.

Snabba och klara besked

Det går knappt en vecka utan att något nytt företag eller en tjänst på nätet utsätts för hackerangrepp som i sin tur resulterar i läckta personuppgifter. Det är brott som du inte kan förhindra, men du kan mildra konsekvenserna av dem om du drabbas.

Med programmet HackCheck får du reda på om dina e-postadresser och lösenord har varit inblandade en ny läcka. Nästa gång det händer kan du ta det lite lugnare. Du registrerar en eller flera e-postadresser, och om de plötsligt dyker upp bland den läckta data som hela tiden florerar på internet, visar HackCheck en varning på din skärm. Då vet du att det är hög tid att byta till ett nytt och säkert lösenord.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.