Lösenorden som du använder för att logga in på nästan alla tjänster på Internet har länge varit en nagel i ögat på alla säkerhetsexperter. Problemet med lösenord är att vi antingen gör dem för enkla (för att komma ihåg dem), återanvänder dem om och om igen (eftersom det är helt omöjligt att komma ihåg 100 olika koder), eller gör dem så komplicerade att vi inte kan komma ihåg dem när vi ska mata in dem i tjänsten vi vill använda.

Biometri är säkrare

Vår förkärlek för osäkra lösenord har lett till ett extra lager av säkerhet i form av tvåstegsverifiering, där det klassiska lösenordet kompletteras med ett andra steg. Vanligtvis får du en engångskod via sms, mejl eller en kodgeneratorapp, men den omvägen har bara resulterat i att det har blivit ännu krångligare att logga in. Därför har det länge pågått arbete med att ersätta både det traditionella lösenordet och tvåstegsverifiering, och ersätta den lösningen med en så kallad åtkomstnyckel.

Med en sådan åtkomstnyckel behövs fortfarande två olika delar för att logga in: din enhet (dator, mobil eller surfplatta) och din biometriska inloggning, som är ditt ansikte eller fingeravtryck - eller en unik pinkod. Det innebär att du inte längre behöver försöka komma ihåg ett gammaldags lösenord eller vänta på att få en engångskod via sms eller hitta den i en autentiseringsapp som Authenticator. Åtkomstnycklar kan också kort och gott kallas för nycklar.

Det första du behöver göra när du ska använda nycklar, till exempel hos Google, är att du måste auktorisera din personliga enhet – vilket brukar är din mobil. Därefter kan endast din egen mobil användas för att komma åt ditt konto. Som en extra säkerhetsåtgärd blir ombedd att använda ditt fingeravtryck, läsa av ditt ansikte eller ange en pinkod innan åtkomst till ditt konto beviljas.

Använd datorn som nyckel

Det går faktiskt även att använda din windowsdator som åtkomstnyckel för ditt konto. Det innebär att när du vill logga in på ditt Google-konto kan du göra det från din egen dator utan att behöva ett krångligt lösenord. Allt du behöver göra är att ange din Windows PIN-kod – eller låta datorn skanna ditt ansikte eller fingeravtryck om du har aktiverat Windows Hello-funktionen i operativsystemet.

Även på väg till Windows

Även Microsoft är en av aktörerna som gärna ser att lösenord går i pension. Därför kan du snart logga in på ditt Microsoft-konto och därmed din dator med en nyckel. Företaget är så långt framme i sina planer att en ny testversion av Windows 11 just har släppts i Windows Insider-testprogrammet, där nycklar har blivit en integrerad del av Windows 11.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.