Det är ett hårt arbete att se till att datorn presterar på toppen av sin förmåga. Allt fungerar som det ska när datorn är ny: Du installerar dina favoritprogram. Du anpassar datorn efter dina önskemål. När du öppnar ditt första dokument hinner du knappt blinka. Vilken underbar tid.

Efter ett tag börjar dock skavankerna visa sig. Filer samlas på hög. Felmeddelanden som inte försvinner. Datorn börjar kännas allt långsammare. Vi har allihop upplevt sisyfosarbetet att få datorn att fungera någorlunda som den ska.

Då står vi vid en korsväg. Det går att återinstallera Windows, men då försvinner alla installerade program och alla ändrade inställningar. Eller så kan vi fortsätta att stå ut med en dator som bara går allt långsammare. Klona den bra datorn Du kan välja ett tredje alternativ, men då måste du agera medan datorn fortfarande är i toppform. Gör en komplett säkerhetskopia – helst redan i dag men i varje fall väldigt snart.

För att göra denna säkerhetskopia ska du använda programmet Aomei Backupper Standard. Det har ett verktyg som skapar en så kallad disk image (en fullständig hårddiskkopia) som det sparar på din externa hårddisk. Den imagefilen innehåller en identisk kopia av datorn som den är när du gör säkerhetskopieringen.

Om du senare får problem med Windows, virus eller bara en långsam dator i allmänhet, kan du gå tillbaka till din gamla perfekta pc. Det gör du genom att köra Aomei Backupper Standard igen och återskapa kopian från den externa hårddisken. Innan det är dags att säkerhetskopiera hjälper vi dig med förberedelserna så att det verkligen är ett praktexemplar som du gör en backup av.

Tidigare har vi använt Macrium Reflect Free för den här typen av uppgifter. Om du inte längre använder det programmet kan du lugnt avinstallera det då bägge programmen erbjuder i stort sett samma funktioner. Vår bedömning är dock att Aomei Backupper fungerar bättre för den typen av backup som vi beskriver här. Bägge programmen finns naturligtvis i Fördelszonen.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.