Är du helt säker? Det är en fråga som du hela tiden måste ställa dig själv om du vill ha din dator fredad mot alla de hot som dagligen dyker upp på internet.

Efter att ha jobbat i många år med datorer vet jag hur viktigt det är att skydda datorn och alltid vara försiktig. Jag har vidtagit alla säkerhetsåtgärder man kan tänka sig för att vara trygg i att min dator är säker. Så har det hållit på under åren. Jag har säkrat alla mina datorer på samma sätt. Men så upptäckte jag en dag att det saknades en vital säkerhetsdetalj i mina datorer. Ledande säkerhetsexperter rekommenderar att funktionen Reglerad mappåtkomst i Windows aktiveras. Det var något som jag aldrig hade funderat på, även om jag vet att funktionen finns som ett effektivt skydd mot utpressningsvirus. Av någon anledning har jag dock alltid känt att den är för sofistikerad och onödig för mig. Utpressningsvirus drabbar inte mig utan bara andra, har jag tänkt.

De viktigaste kontrollerna

Målet med den här artikeln är att du inte ska göra samma misstag som jag och att du har den säkerhet i datorn som krävs i dag.

Säkerhetskontrollen sker i sex steg. Varje steg är i sig ganska enkelt och tar bara några minuter att lösa i Windows. När säkerhetskontrollerna är klara kan du luta dig tillbaka.

Om du precis som jag upptäcker att det finns brister i säkerheten får du snabbt ordning på problemet. Artikeln innehåller lösningarna för alla de sex stegen och när du är klar och har bockat av alla stegen är din dator så säker som den kan bli.

Det finns säkert mer exotiska säkerhetsaspekter att fundera på, men det vi tar upp här är grundskyddet. Poängen med guiden är att säkerställa att du inte använder en dator som är full av säkerhetshål som kan äventyra datorns funktion.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.