Det kan vara frestande att klicka på knappen som inkasserar storvinsten som du alltid har väntat på. Nu ligger den och bara väntar på dig bland mejlen. Den lockar och den frestar, och du behöver bara klicka så har du flera miljoner kronor på bankkontot på nolltid. Det enda som krävs är ett klick och åtkomst till bankkontot. Vi vet ju att det är fel. Att pengarna inte finns, att det är ett lurendrejeri alldeles för bra för att vara sant. Ändå händer det att vi klickar och står med skägget i brevlådan, även när vi tycker att vi är kritiska, använder sunt förnuft och är övertygade om att vi skulle känna igen ett bedrägeri när det dyker upp.

Dessvärre är vi inte lika kritiska och vaksamma alla timmar på dygnet, och det är just när vi är lite ouppmärksamma som det är lättast att gå i fällan.

Inte kloka hela tiden Det vet Andreas Lieberoth en hel del om. Han är forskare vid Århus Universitet och har studerat hur teknik påverkar oss och hur vi interagerar med den.

– Vi är bara kloka en del av tiden, säger han och fortsätter: 

– Vi kan vara väldigt förnuftiga och kritiska, men tittar vi lite närmare är vi det inte alltid. Även riktig och viktig e-post skummar vi ibland bara igenom som hastigast, och det är inte alltid vi är så uppmärksamma som vi borde vara.

Det är precis i de situationerna som vi kan komma att klicka på något som vi borde ha låtit vara oklickat. Dessvärre är det inte lätt att förutsäga när vi håller på att göra fel, förklarar Andreas Lieberoth:

– Många gånger går det inte att säga att vi är korkade, men vi löper den största risken att göra något dumt när vi är trötta och mentalt överbelastade. Vi har alla dumma dagar och dumma ögonblick, och det är då som vi lättast går i fällan.

Dessutom använder bluffmakarna knep för att fånga oss vid just det tillfället när vi inte är alerta. Det handlar om att invagga oss i trygghet och skapa igenkänning, förklarar forskaren. När du ser ett namn eller en logotyp som du känner igen, exempelvis för din bank, Netflix eller någon myndighet, får du en känsla av trygghet och kontroll. Den känslan kan överskugga det faktum att det är just då som du måste vara vaksam och avslöja ett eventuellt bedrägeri. I artikeln kommer vi att visa flera exempel på bedrägerier som du kan råka ut för, och vi ger med Andreas Lieberoths hjälp en förklaring till varför du riskerar att bli lurad. Dessutom berättar vi hur du kan skydda dig mot framtida bedrägerier online.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.