Din dator har blivit skådeplatsen för en dramatisk kapplöpning. Hinner IT-brottslingarna först, så att din dator drabbas av virus eller andra skadliga program? Eller vinner säkerhetsföretagens kraftfulla program för att skydda datorn och hålla virus, ransomware och andra typer av attacker stången?

Som åskådare till den här sammandrabbningen hejar du naturligtvis på säkerhetsföretagens skydd. Men du står också inför ett viktigt val – till vem vill du överlåta ansvaret för säkerheten på din dator? I sammanhanget handlar det dock inte enbart om att välja mellan många duktiga säkerhetsföretag, utan även att ta ytterligare en aktör i beaktande: Microsoft.

Företaget bakom Windows spelar en allt större roll i kampen mot brottslingarna och för att säkerställa att din dator förblir skyddad och virusfri. Microsofts inbyggda säkerhet i Windows är bättre och mer genomarbetad än någonsin, men kan den verkligen matcha specialistföretagens avancerade program? Det är en bedömning som i det närmaste är omöjlig att göra för dig som vanlig datoranvändare.

Som tur är finns det oberoende experter till hjälp som kan göra analysen och vägleda dig. Det tyska analysföretaget AV-Test testar kontinuerligt olika antivirusprogram, inklusive Windows Defender som är Windows inbyggda antivirusprogram.

Många typer av skydd

Antivirus och malware är för övrigt långt ifrån det enda du behöver tänka på om du vill skydda din dator. Hoten blir alltmer sofistikerade och olikartade. Hackarna funderar hela tiden ut nya angreppsformer som ställer extra krav på säkerheten. Därför är det till exempel nödvändigt att även ta ställning till begrepp som brandvägg, ransomware och uppdateringar om du vill skydda datorn mot attacker på alla fronter. Vi undersöker om din dator klarar att stå emot alla hot.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.