Låt oss för ett litet ögonblick jämföra datorn med en fästning. Horder av fiender kan skönjas vid horisonten, en krigisk här bestående av nätfiske, malware och hackare som kommer att försöka invadera fästningen. Om vi dröjer oss kvar i den här liknelsen är e-postadressen en vindbrygga.

Om du låter vindbryggan vara nedfälld kan fienden marschera rakt in och ta för sig av alla godsaker medan de sprider rädsla och ödeläggelse. Om du i stället hissar upp vindbryggan kommer fienden inte längre än till vallgraven och tvingas retirera. När vindbryggan är stängd blir det alltså mycket svårare för fienden att storma fästningen, vilket förmodligen leder till att de börjar se sig om efter ett lättare offer. Därför är det viktigt för både dig och datorn att du är uppmärksam när du skickar och tar emot e-post och hanterar inkorgen.

Inkorgen är hackarnas ingång

Väldigt många attacker börjar med att det kommer ett till synes oskyldigt mejl till e-postens inkorg eftersom det är en tacksam väg in i datorn. Det beror på att de flesta är vana vid att öppna och ta emot filer från personer de känner. Om malware eller en smart hackare lurar dig att öppna just deras mejl som innehåller ett skadligt program eller fil, kan de få tillgång till resten av datorn med alla filer och data.

Här talar undersökningar och statistik sitt tydliga språk: De allra flesta skadliga program – inklusive spionprogram, ransomware och virus – levereras till offren via e-post. Mejl är alltså hackarnas främsta angreppsmetod när de ska försöka attackera såväl företag som organisationer och helt vanliga människor. Därför är det viktigare än någonsin att vidta försiktighetsåtgärder när du öppnar inkorgen eller bifogade filer och skickar e-post.

Väldigt många attacker och annat obehagligt kan nämligen avvärjas genom att tänka efter en gång extra och följa de goda råd som du kan läsa om i den här artikeln. På så sätt blir inkorgen säkrare och svårare att bryta sig in i, samtidigt som du lär dig att upptäcka bedrägerimejl och stoppa hot istället för att kasta dig huvudstupa rakt i bedragarens fälla.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.