Har du sett en video på tv eller på nätet där solen går från gryning till skymning på några sekunder, eller en målning som blir klar på någon minut? Det handlar för det mesta om en film gjord med intervallfotografering, eller timelapse som det också kallas. Det är en praktisk teknik när något som egentligen tar lång tid ska visas på kort tid. Nu kan du göra egna filmer med intervallfotografering så att du kan visa ditt senaste långvariga projekt för släkt och vänner på ett par minuter.

Att filma med timelapse handlar om att filma eller fotografera med exempelvis en bild varje sekund i stället för 30 bilder per sekund som brukar vara det vanliga. När filmen spelas upp i normal hastighet med 30 bilder per sekund visas 30 inspelade sekunder – det vill säga 30 bilder – på en sekund, vilket får det som spelats in att röra sig väldigt fort. Det är perfekt för att visa sådant som brukar ta lång tid, men inte för att få med små detaljer. Om det handlar om en långvarig process som att bygga en hel altan, kan du välja att använda ännu längre tidsintervall och visserligen förlora fler detaljer men få ett mer överskådligt resultat.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.