Det är en skön process att skapa en egen videofilm. Visst är det kul att spela in videosnuttar med mobilen, men det är ännu roligare att sätta ihop dem till en fin videofilm, kanske från årets lite annorlunda semester.

Detta kräver dock ett bra program, och det finns många usla program där ute. Jag har jobbat med videoproduktion i många år och även för proffs är det ett kostsamt nöje. De stora programmen för videoredigering är dyra. Populära Final Cut Pro kostar till exempel nästan 4 000 kronor, medan Adobes Premiere Pro går på 240 kronor i månaden. Under åren har jag alltid letat efter ett billigare alternativ.

Därför är Lightworks intressant. Trots att det inte kostar en enda krona innehåller det många av de redigeringsfunktioner som finns i de dyra programmen. Det kan visserligen inte allt som proffsprogrammen kan, men det har fler funktioner än de flesta andra gratisalternativ. Klipp kan sättas samman i en magnetisk tidslinje och det går att justera både ljus och färger på liknande sätt som i proffsens program. En ofta bortglömd detalj i filmer är ljudet. I Lightworks kan skillnader i ljudnivåer mellan olika klipp jämnas ut.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.