För ett par nummer sedan korade vi videoredigeringsprogrammet DaVinci Resolve till ett av världens bästa gratisprogram för datorer. Den äran gör att programmet förtjänar en ordentlig guide som du nu får i och med den här artikeln.

Tidigare krävdes en videokamera eller en dyr digitalkamera för att spela in egna filmer, men idag har de flesta av oss redan en utmärkt kamera i telefonen.

Det betyder också att behovet av att kunna redigera video har ökat med åren. Det finns i stort sett alltid kortare eller längre delar av de filmer du själv spelar in som helst ska klippas bort om videon verkligen ska förtjäna att visas upp för andra.

I stället för att visa upp tio små klipp från påsklovet kan du lägga ihop de enskilda videoklippen till en riktig, välstrukturerad liten film som din familj ser med nöje. Utbudet av videoredigeringsprogram är faktiskt större än någonsin, men det är långt mellan de riktiga kvalitetsprogrammen.

Med DaVinci Resolve från Fördelszonen får du dock ett program som även proffsen använder. I gratisversionen som ligger och väntar på dig kan du göra allt som man också kan i betalversionen. Den enda begränsningen är att vissa av effekterna kräver att man köper ”Studio”-versionen.

Det finns dock så många gratiseffekter inbyggda att du knappast kommer att uppleva det som en begränsning. När du har redigerat dina filmklipp i DaVinci Resolve förtjänar dina hemvideofilmer en visning inför större publik och på en större skärm – till exempel med hela familjen på vardagsrummets tv.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.