Din dator består av väldigt många komponenter som alla är nödvändiga för att den ska kunna fungera ordentligt. En av dem, nämligen hårddisken, är dock extra viktig eftersom det är den som innehåller operativsystemet, dina program och inte minst det viktigaste av allt – dina bilder, dokument och personliga filer. Om den havererar kommer du inte åt filerna som ligger på den med risken att de kan vara borta för alltid, vilket är betydligt allvarligare än om det bara är en skärm, en fläkt eller kanske en usb-port på datorn som slutar fungera som den ska.

Ett fel på hårddisken kan komma plötsligt, eller rättare sagt upplevas som att det kommer som en blixt från klar himmel, om du inte på förhand fått reda på att hårddisken har problem. Det får du däremot inte reda på förrän du aktivt letar efter felen. Det finns tecken på att något inte står rätt till med hårddisken, exempelvis att Windows verkar arbeta långsammare vilket lika gärna kan ha andra orsaker.

Hitta felen direkt För att vara helt säker behöver du program för att undersöka hårddisken. Med CheckDrive från Abelssoft kan du kontrollera om din hårddisk mår bra, och programmet kan gå igenom både mekaniska hårddiskar och ssd-enheter. Det undersöker hårddisken och talar om ifall det finns några fel. Programmet fungerar som ett analyserande verktyg och kan komma med förslag när något är fel samt varna om det finns problem som skulle kunna vara tidiga tecken på ett kommande haveri.

CheckDrive är egentligen ett betalprogram som kostar 100 kronor, men vi har skaffat det gratis till dig som läser PC-tidningen. På de kommande sidorna kan du läsa vår lilla guide till programmet. Det är nämligen väldigt enkelt att använda och du kan få hårddiskens hälsostatus på ett par minuter. Dessutom kan CheckDrive regelbundet undersöka hårddisken automatiskt så att du inte behöver tänka på det.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.