Har du någon gång tänkt på att de som använder sin mobil på kvällen ser svagt blåaktiga ut i ljuset från skärmen, eller att du kan bli bländad om du sätter dig vid datorn sent på kvällen?

Både bildskärmen och skärmen på mobilen har som utgångspunkt ett blåaktigt (kallt) ljus. Det fungerar bra så länge det är dagsljus eftersom skärmen är designad för att skicka ut samma typ av ljus som solen – alltså ett ljus som ögonen redan har vant sig vid. Det är däremot inte bra om skärmen skickar ut samma typ av ljus på kvällen eller på natten. Då är ett varmare, aningen gulaktigt ljus bättre för ögonen än det kalla blåaktiga.

På senare år har skärmtillverkare blivit extra uppmärksamma på skärmljus. Vi spenderar mer och mer tid vid våra skärmar, vilket innebär att hälsoeffekterna har hamnat allt mer i fokus. Ett exempel på it-branschens intresse för skärmljus är det som brukar kallas för dark mode, en funktion på smartmobiler där det går att växla till ett mörkt läge där bakgrundsfärgen är svart och inte vit. Samma idé används i många appar och via webbläsartillägg som gör bakgrunden svart och texten vit, vilket är mer vilsamt för ögonen.

I vår guide ligger fokuset emellertid på dina egna möjligheter att anpassa ljuset på skärmen beroende på vilken tid på dygnet det är. Detta har enligt experterna en större positiv effekt än att växla till ett mörkt läge. Det finns inte någon väl fungerande automatisk ljusreglering i Windows, så vi visar hur du kan använda programmet F.lux som finns i Fördelszonen för ändamålet. Vi visar även hur du bäst utnyttjar de inbyggda skärmverktygen som finns i din iPhone eller Android-mobil.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.