Har du någonsin funderat över vad som egentligen finns inuti din dator? Vilka mystiska komponenter datorn är uppbyggd av? Rädslan för att ha sönder något genom att öppna datorns chassi och rota i dess känsliga inre kan dämpa den nyfikenheten. Här på redaktionen har vi en viss rutin när det gäller att plocka isär och sätta ihop datorer, men för det mesta räcker det att använda programmet Speccy, som hjälper oss att analysera vad som finns i en dator utan att vi behöver plocka fram skruvmejseln.

Programmet är enkelt uppbyggt och fungerar perfekt, utan några dolda extrafunktioner eller tillval, så det är att bara att starta och börja upptäcka.

En komplett översikt

Programmets funktion kan nästan bäst jämföras med att ta en röntgenbild av en människa. Med Speccy får du, i listformat, en komplett överblick över datorns vanligtvis väldigt dolda innehåll. När du startar programmet kommer det att börja lista datorns olika komponenter. Om du dessutom utnyttjar programmets funktioner kan du få olika mätresultat för datorns komponenter individuellt för att få en uppfattning om deras skick och hur väl de fungerar.

Skicka din genomgång till andra

Genom att använda programmets verktyg Snapshot, som du kan hitta i toppmenyn, går det att ta en praktisk ögonblicksbild av programmet som kan sparas på din dator. Programmet sparar varje ögonblicksbild som en JPG-bild. Funktionen kan exempelvis vara användbar om du vill sälja din dator, eftersom den ger en fullständig bild av datorns innehåll.

Du kan också övervaka datorns hårdvara genom att kontinuerligt ta ögonblicksbilder som du sedan kan jämföra med varandra över tiden för att upptäcka fel och defekter i tid.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.