Du kanske tror att när du kasserar en gammal skrivare eller skänker bort din gamla skanner för att köpa en ny, behöver du aldrig mer tänka på den borttagna utrustningen. Så är det dock inte. När du gör dig av med utrustning är det bara det fysiska, rester av registernycklar och drivrutiner finns fortfarande kvar i Windows.

Kvarlevor efter all utrustning som du har installerat i Windows gör i sig själv kanske inte någon skada och tar inte nödvändigtvis speciellt stor plats, men de är onödiga och gör Windows rörigare än det behöver vara. Problemet är naturligtvis störst om du har ägt din nuvarande dator länge och till exempel har uppgraderat från Windows 7 eller ännu tidigare till Windows 10.

Därmed kommer en del av de komponenter och den utrustning som du använde när datorn var ny fortfarande att finnas i Windows inre – oavsett om det är ett, fem eller tio år sedan du senast hade utrustningen kopplad till datorn.

Skrivaren blir klar snabbare

Anledningen till att utrustning inte raderas helt från datorn när du till exempel drar ut USB-sladden är att du i så fall skulle behöva vänta på att Windows installerar utrustningen från början varje gång du behöver använda den. Utrustningen försvinner bara tillfälligt från Enhetshanteraren när du kopplar bort den från datorn. Så fort du ansluter den igen dyker den upp direkt och är redo att användas, eftersom filerna och den nödvändiga registreringen redan är på plats i Windows.

Det är smart så länge du behåller samma prylar och använder dem då och då. Det kan till exempel handla om en fristående skanner, ett USB-mikroskop eller annan utrustning som du inte använder dagligen. Om till exempel skrivaren eller skannern däremot för länge sedan är kasserad eller såld är det en onödig beredskap som du inte längre behöver.

Alla rester raderas

Med Device Cleanup Tool, som ligger i Fördelszonen, får du nu komplett överblick över all befintlig och inte minst tidigare utrustning på datorn. I programmets översikt redovisas utrustning som finns eller vid någon tidpunkt har använts med datorn, men också det datum då den senast användes. Med ett musklick kan du sedan ta bort de sista resterna av det som du inte längre använder eller kanske inte ens äger, så att de inte finns kvar i Windows. Programmet behöver du vanligtvis bara använda en gång, sedan är städningen klar.

Först efter kanske sex månader eller ett år kan det vara meningsfullt att ge datorn en ny genomgång med programmet. Därför kan du lugnt ta bort Device Cleanup Tool efter att du har gjort städningen, så att programmet inte tar onödig plats på datorns hårddisk.

Detta innehåll är enbart tillgängligt för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att se innehållet.
Är du inte prenumerant? Prova för bara 29 kronor
  • Som prenumerant får du:
  • Tillgång till fler än 500 säkra och testade program
  • Steg för steg-guider på svenska
  • Tillgång till forumet där du kan ställa tekniska frågor dygnet runt
  • Tester av nya produkter
  • Digitala utgåvor av de tolv senaste numren
  • Tidningen hem till din brevlåda
Allt innehåll i Fördelszonen har valts ut av PC-tidningens redaktion och är fritt att hämta för tidningens prenumeranter. Allting har kontrollerats för virus och andra säkerhetshot med marknadens mest effektiva säkerhetsverktyg. Prenumeranter på PC-tidningen kan alltid ställa frågor om programmen och övrigt innehåll i Fördelszonen till vår support via PC-tidningens forum www.pctidningen.se/forum.